Simulera soluppgång i ditt sovrum

Switchking / Simulera soluppgång i ditt sovrum

Simulera soluppgång i ditt sovrum

Med hjälp av Switch King kan du ordna en gryningssimulator i ditt sovrum. En eller flera lampor kan på så vis stegvis öka i ljusintensitet innan du väcks av väckarklockan. Kroppen är då bättre förberedd på uppvaknandet och det blir (förhoppningsvis) lite enklare att stiga upp (olika hormoner påverkas av ljuset).

 

Det här behöver du:

  • Self Learning Dimmer, t ex NEXA LYCR-300 W Dimmer
  • En lampa som kan dimmas (t ex med halogenlampa eller glödlampa)

Denna guide förutsätter att du lagt till en enhet enligt ovanstående i Switch King.

Skapa schema

Öppna inställningar för enheten du vill använda som gryningssimulator och välj fliken för enhetens schema.

Lägg till händelser och ange klockslag för varje dimmer-nivå. Det är lämpligt att stega upp ljuset under ungefär en halvtimme innan väckarklockan ringer.

I exemplet nedan ser du hur schemat ser ut för en fönsterlampa som används för ändamålet.

Konfigurera att lampan inte stängs av vid soluppgång

Välj fliken Funktioner och avmarkera ”Stäng av enheten vid soluppgång”.

Lampan kommer nu inte att släckas när solen går upp (när persiennerna är nere så agerar lampan sol istället), men den kan fortfarande tändas när solen går ner. Obs! När du använder funktionen att bara tända vid solnedgång (men inte släcka vid soluppgång) så måste Tvingande markeras för respektive schema-händelse på morgonen.

Nu kan du lägga till ytterligare händelser på kvällen så att fönsterlampan även kan användas som en vanlig lampa. Eftersom den styrs via dimmer så kan du sätta en lagom dimmer-nivå på kvällen.

Komplettera med scenario

På lördagar, söndagar och helgdagar kan det vara skönt med lite sovmorgon vilket sköter sig självt eftersom du kan välja vilka veckodagar som gryningssimulatorn ska vara aktiv (typiskt måndag till fredag). Du kan också konfigurera upp en senare väckning på helgen genom att lägga till separata händelser för det.

Ibland kan man behöva sovmorgon trots att det inte är helg. Detta kan du lösa genom att skapa ett scenario – Sovmorgon.

Ange att den (eller de) lampor som tänds i sovrummet ska vara Av. Övriga enheter kan sättas till ”Enligt schema”. Innan du går och lägger dig på kvällen så aktiverar du Sovmorgon-scenariot och sedan kan du sova ostört. Klockan 11.00 kommer scenariot att avslutas och alla enheter börjar sedan köra enligt sina scheman.