Tänkte dela med mig av min Switchking-lösning, inkluderande en Tellstick Duo, en Mac mini, mm. Så låt mig bjuda på en tour hemma hos mig - alltid roligt om det inspirerar någon!
Välkommen hem! Ett tryck uppåt på strömbrytaren aktiverar hemmaläge, ett tryck nedåt aktiverar bortaläge. Hemmaläge aktiveras också automatiskt om någon av rörelsedetektorerna aktiveras eller om någon av våra iphones upptäcks på det trådlösa nätverket. Om ingen aktivitet på dessa snappats upp på 40 minuter aktiveras bortaläget automagiskt.
Här bor jag och min sambo. Jag har lite av en lamp-fetisch, så mycket belysning blir det. All belysning styrs individuellt via Nexa dimmers - några infällda bakom väggbrytaren, andra som "väggplugg". Vad som inte syns på bilden är att det faktiskt sitter slangbelysning under soffan - perfekt för mysstämningen när man aktiverar "filmläge".
Windows Mediacenter som körs på min lilla Mac Mini placerad i skåpet under. Förutom att den spelar in TV kan man som synes också styra belysningen direkt från menysystemet i Media Center.
Bakom kulisserna är det rörigt värre. Tur att skåpet i vanliga fall är stängt. Men det fungerar fint. Inga dyra "finhemabiogrejjer" här inte, men de fyller sin funktion. Kan bli lite varmt på sommaren i lådan, men än så länge har Mac Minin stått pall rätt bra. Finns ett diskret lufthål i ovandelen av skåpet, samt under. Här huserar 2 USB-TV-kort för digital-TV från marknätet samt en analog-TV-mottagare för att snylta av det analoga utbutet från comhem. Därutöver finns en Airport Express som används som ljudbrygga. Alla standby-apparater går genom en nexa-brytare som slår av allt som är överflödigt när man sover eller är borta.
På min iPad får man enkelt en överblick via webb-appen jag tåtat ihop utefter exempelkod. Här kan man byta scenario eller slå av/på individuella lampor. Givetvis kan man även strömma podcasts eller spotify till någon av lägenhetens rum vi AirPlay. Hemmabiosystemet styr jag från min Harmony One.
Webappen har skrivits om från grunden sedan inlägget skrevs och är nu uppe i version 3.0, ladda själv hem här:
viewtopic.php?f=11&t=1248
Ljuset styrs av flera olika datakällor. Viktigast är solinstrålningen, som hämtas från en extern datakälla från Göteborgs Energi som har en sensor nere i Göteborgs hamn. Olika lampor slår på vid olika solinstrålning, vilket gör det till en - i sanning fascinerande -upplevelse att se det skymma över lägenheten. Även faktorer som temperatur (minimerar antalet lampor om det är varmt ute) och tid på dygnet spelar in. Systemet har även koll på min Google calendar så att den vet när vi ska gå upp dagen efter, och sänker belysningen något när det börjar bli dags att lägga sig.
Sovrummet. Observera brytaren till vänster om dörren. Ett tryck nedåt slår på Godnattläge som släcker det mesta i lägenheten förutom läslamporna vid sängen. Ett tryck uppåt slår på Väckningsläge. Alla brytare är trådlösa nexa-brytare uppsatta med dubbelhäftande på väggen. Notera även brytarna vid sängkanten, se nedan. Givetvis kan man också styra belysningen via iPhone eller iPad.
Vid sängkanten kan man naturligtvis aktivera sovläge eller väckningsläge. Det senare är ett läge med lite softare belysning som sedan övergår i normal belysning. Extra nöjd är jag med "Powernap"-läget som släcker belysningen i 25 minuter i sovrummet för att sedan slå på belysningen igen. Vid tidpunkten för eventet "Vakna" i min Google kalendar aktiveras automatiskt en gradvis uppdimning av lägenheten - så att man får väckning varje morgon à la Wake up light.
På TV:n i sovrummet kan man åtnjuta exakt samma medieutbud som i vardagsrummet. Detta tack vare en Media Center Extender. Det betyder att man kan titta på ett inspelat TV-program i vardagsrummet, pausa och fortsätta från samma ställe i sovrummet. Eller markera ett avsnitt för inspelning i sovrummet - och så finns det även i vardagsrummet! Det går också utmärkt att titta på olika TV-program samtidigt. Allt går över Wlan. Lösningen betyder också att man kan styra belysningen från TV-rutan på samma sätt som i vardagsrummet!
Här och var finns IR-detektorer. De ser till att sänka eller stänga av belysningen helt om man inte varit i ett rum på över 30 minuter.
Ytterligare en IR-detektor, men denna finns i badrummet. Den stänger av belysningen om ingen varit där på 20 minuter. IR-detektorn är kopplad via Switchking så att belysningen dimmas olika mycket beroende på tid på dygnet. Om systemet är i sovläge och man går upp på natten tänds belysningen inte alls - skönt att slippa få belysning i ansiktet om man ska gå upp för att rasta kobran i natten. Notera också mina små högtalare i badrummet. Dessa är kopplade till ytterligare en Airport express = musik och podcasts i badkaret! Kanske den bästa investeringen någonsinn?
We are the robots. Tyvärr har jag inte hittat något enkelt sätt att styra min iRobot Roomba. Man kan ju tänka sig att den går igång när man tex trycker på bortaknappen. Men den går nu på ett eget schema mitt på dagarna, vilket funkar bra.
That's it folks. Berätta gärna vad ni tycker eller ställ frågor om det är något ni undrar. Målsättningen med systemet är att erbjuda bättre komfort, spara energi och skapa ett system som vet vad vi vill innan vi själva vet det. Jag kan avslöja att det tagit en hel del tid i anspråk att sätta upp, och även en del frustration (särksilt från sambon) då vi haft en ganska lång betaperiod på 2 månader. Men nu fungerar systemet äntligen riktigt bra!
Planerat är eventuellt hemmalarm-funktionalitet, fler IR-deckare och eventuellt ringklocka som väcker än ur powernapen eller på morognen.