RaspberryPi, Linux och SwitchKing

Switchking / Nyheter  / RaspberryPi, Linux och SwitchKing

RaspberryPi, Linux och SwitchKing

Det är nu ett tag sedan någon skrev om SwitchKing på RaspberryPi, vilket vi tycker är tråkigt. Kombinationen ger stora möjligheter både utvecklingsmässigt och i placering. Därför tyckte vi det var dags att på nytt sätta upp en ny miljö för att testa funktionaliteten.

Vad är Raspberry Pi?

Raspberry Pi (RPi) är en liten enkretskortdator som endast kostar några hundralappar.  Den version vi testat med heter RASPBERRY PI 3 MODEL B och drivs av en fyrkärning processor på 1,2 Ghz. Den lilla burken har dock bara 1 Gb RAM minne vilket gör att man måste vara lite försiktig med resurserna. RPi 3 har också inbyggt trådlöst nätverkskort vilket gör det enkelt att placera burken på ett lämpligt ställe i huset. Men det går givetvis bra även med RASPBERRY PI 2 MODEL B utan wifi.

Val av operativsystem

Vår testinstallation valde vi att göra med Raspbian Jessie Lite som är en Linux version som är kompilerad just för att passa RaspberryPi. Raspbian bygger på Debian som är en opensource version av Linux.

Varför valde vi just Raspbian lite? Den huvudsakliga anledningen var att få en så resurssnål installation som möjligt. Trots allt ska en SwitchKing server kunna stå och snurra länge utan problem.

 

Installationen

Att installera Raspbian på RPi är en smal sak som även den mest otekniske fixar med en enkel guide. Du laddar ner Raspbian från deras hemsida samt ett program som heter Etcher. Med hjälp av Etcher ”bränner” du sedan filen till det MicroSD kort som ska sitta i din RPi. När detta är klart flyttar du bara MicroSD kortet till din RPi och startar upp den. VOILA, din Rpi är nu uppe och snurrar.

Installationen av Telldus och SwitchKing gick också ganska smidigt även om det förutsätter lite mer knappande. Exempelvis fick vi fixa lite nya script för att exempelvis autostarta switchking vid uppstart.

Resultat

Allt som allt så gick processen ganska smidigt och man kom igång på loppet av 1 -2 timmar, denna tid kan avsevärt förkortas genom att ha en bra guide att följa.

Det som tyvärr inte fungerande var att flytta vår befintliga SwitchKing databas från Windows till Linux maskinen, detta måste vi analysera och försöka åtgärda så att det blir enkelt att migrera sitt system från en plattform till en annan.

Vår burk har stått och snurrat och använts aktivt i ett par dagar, än så länge utan problem och dessutom ser den lilla datorn ut att klara av rollen som SwitchKing server utan att ens svettas.

Kan det inte bli enklare att installera?

Jo, det kan det absolut! För att hjälpa den som är intresserad kommer vi att skapa en guide för att installera SwitchKing på RPi från grunden. I samband med det har vi också skapat ett färdigt linuxpaket (debian) som förenklar installationen avsevärt. Guiden och paketet kommer att publiceras inom kort.

Vi jobbar även på att ta fram en egen distribution med Linux och SwitchKing förinstallerat. Detta projekt tar dock lite tid och mycket testande för att du som användare ska få en så enkel och stabil produkt som möjligt. Men vi räknar med att kunna lansera produkten efter sommaren.

No Comments
Post a Comment